FACEBOOK

Софиянци получават два пъти повече от жителите на други градове

Доходите в столицата са близо два пъти по-високи от тези в други части на страната. Това показват анализите на Института за пазарна икономика. В столицата средният годишен доход на човек в домакинство възлиза на 6890 лева. На другия полюс е Силистра, където възнаграждението пада наполовина.
Едно от възможните обяснения за разликата в доходите е различното възстановяване на пазара на труда след кризата. Столицата отчита най-ниска безработица в страната от 6,3 на сто.Сред градовете с много безработни се нарежда не само Силистра, но и Видин и Смолян.
Решението на проблема според експертите са инвестициите. Анализите сочат, че в градовете първенци в това отношение като София, Бургас, Варна и Пловдив проблеми с безработицата и препитанието почти няма. Общините трябва да бъдат стимулирани да привличат инвеститори, като приходите, събирани от данъци и такси започнат да остават в тях, смятат икономистите.
Ефектът от динамиката в икономиката е, че все повече хора се заселват в големите градове. Населението в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Хасково се увеличава, докато в останалите региони на страната повече хора напускат.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени