FACEBOOK

Софиянци платиха 1 млн. лв. данъци още преди старта на кампанията

Почти 1 млн. лева е събрала Столична община от данъци преди началото на данъчната кампания, която официално започва от февруари, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

И тази година гражданите, които платят целия размер на данъците си за недвижимите имоти или превозните средства до 30 април, могат да ползват 5 % отстъпка.

Освен на гише, софиянци могат да направят справка за дължимите местни данъци и да ги платят в интернет страницата на общината.

Плащанията на местните данъци в София са стартирани от миналата седмица в четвъртък, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов:

"Първият, платил данъка - става въпрос за данък на МПС, е жена. До днес сутринта имаме 425 юридически лица, които са заплатили общо 224 000 лв. Физическите лица са 4010 човека, които са платили почти 762 000 лв. Така че вече почти 1 млн. лв. имаме приходи от данъчната кампания, още преди да сме дали нейния официален старт".

През изминалата година с 40 на 100 са се увеличили плащанията на данъци по електронен път, допълни ресорният зам.-кмет:

"В момента е възможно да се влиза по няколко начина - чрез партиден номер и ЕГН, другото е чрез ПИН, издаден от общината, а третото е чрез ПИН, издаден от НАП. Нашата цел е до края на тази година всички, които биха искали, да получат ПИН или от НАП, или от общината, за да може от началото на 2017 г. вече да премахнем справката чрез партиден номер".

Освен отстъпката от 5%, ако платите задълженията си към Столична община до края на април, възможни са и плащания на вноски. До 30 юни е срокът за първа вноска на данъка за недвижими имоти и до 31 октомври е срокът за втората вноска. За такса „Смет" сроковете са съответно 30 април за първа вноска, 30 юни и 30 септември - за втора и трета, 30 ноември - за четвърта вноска.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени