FACEBOOK

Софийските болници: за пръв път на печалба

На този етап не се предвиждат сливания на общински болници в София. Това увери в предаването "12+3" заместник-кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов. След сливането на Втора градска болница с белодробна такава и сливането на две ДКЦ, които са били в една сграда, в следващия обозрим период не се планират сливания на болници, уточни заместник-кметът.

За първа година общинските болници и ДКЦ-тата отчитат положителен финансов резултат за първите седем месеца на годината. В София работят 13 болници и 21 диагностично-консултативни центрове. Една трета до около 40% от здравните услуги в града се предоставят от общински здравни заведения, отбеляза Барбалов. През последните две години 3 милиона лева от общинския бюджет са били отделени за закупуване на апаратура, а тазгодишният бюджет е рекорден – 5 милиона лева.

Дончо Барбалов поясни, че добрите резултати на болниците се дължат на програмното бюджетиране:

"При подобно бюджетиране всяка година се поставят определени задачи и се следи тяхното изпълнение, за да се види парите, които се дават, до какви конкретни резултати водят. Втора година го правим и е доста успешно, защото много добре се вижда като даваш пари - какво получаваш насреща."

Относно дълговете на болниците, които се превръщат в хроничен проблем за много болници в страната и столичния модел за справяне с тях Дончо Барбалов посочи:

"Това, което ние правим, е да работим с ръководствата на болниците и на другите лечебни заведения, на първо място за да избегнем натрупването на задължения. Към това сме особено критични - да видим, че на ежедневна база, ежемесечна, той не натрупва нови задължения, след което започваме конкретна работа с всяко лечебно заведение да им помогнем за намаляването. Това може да стане по няколко начина. От една страна се опитваме да увеличим медицинските услуги, които се предлагат, за да може повече пари да постъпват в лечебното заведение, закупуваме нова апаратура, също за да му увеличим приходите. Имаме няколко случая, където общината е дала заемообразно средства за покриване на стари задължения, но това става при условие, че новото ръководство на болницата или на съответното лечебно заведение се справя, не натрупва, а започва лека- полека да ги намалява. Тогава общината влиза в своята роля на акционер, помага, но помага еднократно."


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени