FACEBOOK

След 19’: Депутати питат за натиска в ТОЛ-системата

Народни представители от опозицията излязоха с остри въпроси към министър Петя Аврамова, след поредица от публикации на 19 минути. Припомняме, че 19’ представи данни за оказване на натиск върху чужд инвеститор и облагодетелстване на приятелски бизнес кръг чрез саботиране на тол системата и е-винетките. Миналата седмица в ръководствто на ведомството беше сменено.

59 народни представители от БСП предложиха провеждане на разисквания по питане от народните представители Свиленски и Данчев към министъра на регионалното развитие и благоустройството относно политиката на министерството по въвеждането на системата.

„Ние ще направим това, което вие трябваше отдавна да направите и ще сезираме прокуратурата”, обърна се зам.-шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски към министър Аврамова. Той попита- изнудвана ли е фирмата за ТОЛ системата да бъдат използвани подизпълнители от загубилите участници – класирани на второ и трето място? Свиленски настоя Аврамова да отговори- имало ли е нареждане от АПИ за спиране на монтаж на терминалите, за които тя казва, че е нормално да правят грешки, 10 дни преди края на годината? „Провалихте се с въвеждането на системата за електронните винетки, затова не е достатъчно да уволните двама членове на АПИ и директор на ТОЛ управление, което в момента няма ръководство”, каза още Свиленски.

„Вярно ли е, че е имало натиск над изпълнителя на поръчката за ТОЛ-системата да използва конкретни подизпълнители?”, запита министъра народният представител от БСП Димитър Данчев. „Вярно ли е, че малко преди коледните и новогодишни празници през 2018г. АПИ е разпоредила спиране на монтажа на терминали – сама е саботирала пускането на услугата и е предизвикала хаоса със закупуването на винетки в началото на годината?“ , попита още той.

Данчев се поитересува и каква е политиката на МРРБ по въвеждане в действие на електронните винетки от началото на 2019г, колко рамки ще бъдат използвани за ТОЛ - системата и колко от тях са узаконени по Закона за устройство на територията. По думите му началото на електронните винетки у нас е било поставено преди около месец с гръм и трясък.

Депутатите от Левицата предлагат, в резултат от разискванията, парламентът да вземе решение за създаване на временна парламентарна комисия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени