FACEBOOK

Свинското ни с 26% по-скъпо от в ЕС

Свинското в България е с 26% по-скъпо, отколкото е средната цена в Европейския съюз. У нас килограмът трупно клас Е е 2,08 евро, а в рамките на ЕС е 1,65. Толкова е било и в България през 2016 г., но имаме значително поскъпване. По-малко драматични са данните на НСИ, като нашата статистика дава близо 3 пъти по-малко увеличаване на цената – 9% от началото на годината.

В най-богатите държави на общността свинското месо е най-евтино, което се обяснява с развитито селско стопанство – нещо, което ние имахме, но за 28 години успяхме да унищожим и сега сме вносител, което оскъпява продукта.

Най-скъпо е свинското в Малта, чиято обща площ е 318 кв.км (над 30 пъти по-малка от България), така че там няма място за свинеферми, а всичко е вносно от Италия. Ние сме трети. Доста по-ниска е цената в богатата Швеция, Великобритания, съседна Гърция, Италия и зцелия соцлагер. Полша и Естония дори се радват на цена, която е по-ниска от средната за ЕС. На опашката по стойност са най-богатите: Финландия, Дания, Франция, Холандия и последната Белгия, където заплатите са 8-10 пъти по-високи от българските.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени