FACEBOOK

Света София е първият интелигентен град с китайски инвестиции

Ще има луксозен хотел с 2000 стаи, мегамол, голф игрище и закрит аквапарк

Първият в Европа интелигентен град ще бъде изграден в България. Проектът е под името Света София и ще бъде осъществен в с. Равно поле до столицата в рамките на стратегическата китайска инициатива Един пояс – един път. Изграждането му бе договорено между компаниите Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) и ZTEICT в рамките на форум за международно сътрудничество в Пекин, където двете компании подписаха документ за стратегическо партньорство.


Проектът ще има ключово значение за бизнес контактите между Европа и Азия и ще бъде модел за търговско-развлекателен комплекс. Интелигентният град ще бъде разположен на внушителната площ от 1.56 млн. кв. м.
Компанията BDHL, основана в България през 2014 г., е собственост на Capital Concept Limited с основна цел набиране на инвестиции за изграждането на комплекса.


Първата фаза на проекта възлиза на 1.5 млрд. евро, като в тази сума са включени изграждането на луксозен хотел с близо 2000 стаи, първокласен изложбен и конгресен център с площ 65 000 кв. м, бизнес квартал с 4-6 офис сгради клас А, многофункционална закрита част, най-големият в света закрит аквапарк, мега мол и голф игрище Света София.


Форумът в Пекин е най-значимата проява от основаването на Един пояс – един път през 2013 г. Това е най-мащабната и стратегическа китайска инициатива за международно и регионално сътрудничество. 29 държавни и правителствени ръководители и 1200 делегати присъстваха на събитието, сред които китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин.


Споразумението за партньорство между BDHL и ZTE е сред най-важните през последните години в развитието на Един пояс – един път и плановете за сътрудничество 16+1 между Китай и Централна и Източна Европа, а България има безспорно стратегическо местоположение за Един пояс – един път.

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267457
Плацебо живот
Плацебо живот
17 януари 2019 в 12:09
© sofia.media всички права запазени