FACEBOOK

Сбогуваме се и с най-старото кино в Източна Европа

Цяла година културното министерство не искат да прекатегоризират сградата на столичния Модерен театър в обект от национално значение

Вече цяла година в Министерство на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство буквално се правят на разсеяни и не дават ход на инициативата на голяма група интелектуалци и известни кинодейци забележителната, но намираща се в бедствено положение сграда на столичния Модерен театър /кино Цанко Церковски/ на бул.Княгиня Мария Луиза№ 26 - недвижима културна ценност, да бъде прекатегоризирана от местно в национално значение, алармират от гражданско сдружение „Кинопамет". Промяната на статута на сградата на Модерен театър, където през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на родоначалника на българското кино – Васил Гендов, трябва да се извърши по чл.58, ал.4 от Закона за културното наследство.

Към днешна дата бившият „Модерен театър” е недвижима културна ценност с категория местно значение и е в списъка на архитектурните и историческите паметници на културата в София от периода 1880 - 1944 г. /ДВ.бр.40 от 1978 г./, припомнят от сдружението. За съжаление, собствениците на уникалната сграда в стил виенски сецесион на бул.Княгиня Мария Луиза № 26 , построена през 1907 г. по планове на арх. Димитър Начев, не полагат грижи за поддръжката й, а като резултат олющената й червена фасада се рони и мазилката пада на парчета, създавайки сериозен риск за преминаващите по тротоара, отбелязват от сдружение Кинопамет.

Без съмнение, смяната на статута на Модерен театър от категорията паметник на културата с местно значение - в паметник с национално значение, ще предпази сградата на първото българско кино и от потенциалната заплаха тя да бъде изтърбушена и набързо превърната в хипермаркет без паркоместа по примера на случилото се със столичното кино Европа палас на ул. Алабин 35, изтъкват от неправителствената организация. Нещо повече - спешната промяна на статута на Модерен театър ще спаси най-старото кино в Източна Европа и от разрушаване, каквато злощастна съдба междувременно сполетя вече Двойната къща нa бул. В. Левски 19 и Къщата с кулата в кв. Лозенец.

Докато институциите на практика бездействат, емблематичната за българската култура сграда на кино Модерен театър, която е сред най-красивите в столицата ни, от години продължава да бъде занемарена, необитаема и оставена да се саморазрушава пред очите ни, въпреки че според закона собствениците на паметници на културата са длъжни да се грижат за доброто им състояние. Не се е чуло обаче Инспекторатът за опазване на културното наследство към МК да си е свършил работата и да е наложил сериозни имуществени санкции на собствениците на сградата за това, че не полагат грижа за мазилката на фасадата й, посочват от Кинопамет.

Аварийното и опасно състояние на знаковата сграда налага министър Боил Банов на основание чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното наследство в най-кратки срокове да предложи и с решение на Министерски съвет сегашният собственик на Модерен театър да бъде обезщетен с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху друг имот - частна държавна собственост, категорични са в сдружение Кинопамет.

По нататъшното стопанисване и управление на имота на бул.Мария Луиза№ 26 следва да се възложи на Изпълнителна агенция Национален филмов център или на Българска национална филмотека, а средствата за реставрация на така ценната и важна за историята на българското кино и българската духовност сграда, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да се осигурят по европейски програми, изтъкват от гражданското сдружение.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Почина Жорж Ганчев
Почина Жорж Ганчев
19 August 2019 в 12:13
© sofia.media всички права запазени