FACEBOOK

Само 30-50 лв. ще добавя „втората пенсия”

За 70% от тези, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв, като 55% от тях ще получават най-много до 30 лв. Това стана ясно от концепция за допълнителното задължително пенсионно осигуряване публикувана от социалното министерство. Разчетите се оповестяват за първи път и са изработени от работна група с участието на държавата, работодатели, синдикати, пенсионни фондове, експерти.

Данните сочат, че едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., което представлява между 25 и 50% от настоящия размер на минималната пенсия. 10% от пенсиониращите се в първите години, ще могат да разчитат на пожизнена пенсия от частните фондове с размер по-висок от 100 лв.

Пожизнена пенсия ще могат да получават само осигурени лица, чието пенсионно плащане би достигнало поне 20% от минималната пенсия към датата на пенсиониране, като са предвидени възможности да се избере наследяемост. При по-малките партиди - които биха дали под 20% от минималната пенсия месечно, пак ще има избор за пожизнена пенсия или схема с програмирано плащане. В новия вариант е отпаднала възможността при малки партиди сумите да се изтеглят еднократно.

Етикети:вторапенсия

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени