FACEBOOK

СУ домакин на Световен конгрес по биооткрития

Над 100 участници от целия свят са заявили участие в конгреса

Софийският университет "Св. Климент Охридски" от днес до 19 юли ще бъде домакин на Световния конгрес по биооткрития - 2017, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Над 100 участници от Великобритания, Германия, Италия, Русия, Южна Корея, Китай, Сингапур, Турция и Беларус са заявили участие в конгреса. Организатори на форума са Биологическият факултет на СУ, Институтът по молекулярна биология към БАН и Университетът "Абъртей в град Дънди, Шотландия, където конгресът се е състоял през 2016 г., предава БНТ, позовавайки се на БТА.

Мотото на конгреса е "От научните изследвания към практиката" и на него водещи и международно признати експерти във фундаменталните и приложните биологични изследвания ще дискутират пътищата за внедряване на научните постижения в практиката.

Основният доклад ще изнесе проф. Дейвид Лейн, който е световноизвестен учен в молекулярната биология и един от най-цитираните изследователи в света. Той е създател и на няколко успешни биофармацевтични компании в Европа и Азия. Проф. Лейн е почетен член на много национални академии и университети, както и е носител на престижната Paul Ehrlich Prize, известна като малката Нобелова награда.

На конгреса ще присъстват и инвеститори в биотехнологични фирми, които ще търсят възможности за финансиране на нови бизнес проекти и ще споделят опит в пътищата за финансиране на нови биофармацевтични компании.

Последният ден на конгреса е посветен на подготовката на специалистите на бъдещето и на необходимостта от съвместните усилия на висшите училища и индустрията в този процес. Специалисти от университетите в Дънди и Единбург ще дискутират необходимостта от въвличането на бизнеса в университетското обучение и ще споделят своя опит в този процес.

Конгресът се открива от 10.00 часа в аулата на Софийския университет, с лекция на проф. Дейвид Лейн.

източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени