FACEBOOK

СО ще обжалва решението на съда за критериите за прием в първи клас

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София - предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии. Решението е по жалба на родители. Прокуратурата също оспорва приетите от Столичния общински съвет правила за първокласниците. Според директора на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, общината ще обжалва решението. В същото време вече се работи по промяна на критериите и изработване на нова система за прием в първи клас в столицата.

Твърде оспорваните от родителите критерии за прием в първи клас бяха отменени от Софийския административен съд. Отпада основният критерий, заложен от Столичната община - 43 точки да се дават, ако настоящия адрес на родителя на първокласника съвпада с постоянния му адрес в границите на определената за училището прилежаща територия. Според Мария Минчева в момента съвместно с просветното министерство се подготвят промени в Наредба 10 за организацията на дейностите в училище.

Административният съд отмени и критерия на общината - ако местоработата на един от родителите е в района на училището, детето да получава 10 точки.

Отменени са и три от социалните критерии - дете с починал родител, дете от многодетно семейство и дете, настанено в приемно семейство да получават по 20 точки. Според Минчева при обсъжданията тези критерии са били широко подкрепени от родители.

Съдът отмени и възможността училищата да си правят допълнителни критерии за прием. Минчева обясни, че те са заложени, защото при столичните училища често има профилиране още от първи клас, например с езици или музика, и допълнителните критерии са били необходими за отсяване на децата. Сега, общината очаква до 15 септември да бъде готова новата Наредба 10, за да започне създаването на новите критерии и новата система за прием.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени