FACEBOOK

СОС отхвърли референдума за застрояването в Младост

Протест и контрапротест пред сградата на общината

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли референдума за застрояването в район Младост. След близо два часа дебати, 39 общински съветници гласуваха против искането на гражданите, 10 бяха за, а трима се въздържаха. Точка 18 от дневния ред на СОС отне най-много време на общинарите, които бурно обсъждаха, а накрая гласуваха и няколко варианта за референдума. След като стана ясно, че подписката, събрана от инициативния комитет, не е валидна, а и юристите отхвърлят въпросите от референдума като нерелеватни, бе предложено да остане само един от въпросите или всичките да бъдат редактирани. И това не бе прието и така градският парламент отхвърлиха идеята да се организира от местната власт референдум, който да зададе законосъобразно въпросите и съответно мнението на хората да бъде чуто.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че не трябва да се строи в зелени площи, в детски площадки и междублокови пространства. Тя настоя за законодателни промени.
Референдум в Младост рано или късно ще има, заяви след заседанието районният кмет Десислава Иванчева и допълни, че вече са започнали работа по организацията на ново допитване.
Междувременно, дебатите в зала бяха съпроводени с протест и контрапротест пред общината. Пред сградата на Московска 33 имаше както хора, подкрепящи референдум и настояващи за забрана на строителството, така и жители, които искат районът им да продължи да се развива.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени