FACEBOOK

СОС одобри още един небостъргач

Проектът за 77-метровата сграда до бул. България получи разрешението на комисията по градоустройство, след като бе отхвърлен от нея на два пъти. Този път двама от общинските съветници гласуваха по различен начин и изненадващо преобърнаха вота. Настоящият общински съветник от Реформаторския блок Стефан Марков подкрепи проекта, а Борис Цветков от БСП избра неутралитет и гласува „въздържал се”. Така бе одобрен строежът на новия небостъргач между ул. Борово и бул. България. После той бе гласуван и приет на редовното заседание на СОС.

Парцелът се намира в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на годината собственикът внася до Направление архитектура и градоустройство искане за промяна на устройствения план на парцела, с което той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво.

Инвеститорът в лицето на България билдинг твърди, че парцелът е именно такъв, но според общинските комисии това не е доказано. На базата на този член бе одобрен и Парадайс тауър на бул. Черни връх, както и още няколко други високи сгради в централната градска част. Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа или 76.95 м.

Общинските съветници одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата билдинг в един от тях.
Въпреки това решение с натоварения трафик в района не бе решен.
Както 19’ вече писа, жителите на квартал Борово се обявиха против построяването на нов небостъргач.
Като че ли ежедневното и ежеминутно задръстване на светофара на кръстовището между булевардите България и Тодор Каблешков не стига, че сега решиха там да вкарат още стотици автомобили, коментират недоволните.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени