FACEBOOK

СБА искат изваждане на изпитите за книжка от "Автомобилна администрация"

Ако Московски беше променил нещата преди година, сега нямаше да има пак арести

Изпитите за шофьорска книжка да не се провеждат от "Автомобилна администрация" (бившето ДАИ) и да не се дават на друга държавна агенция, известна с корупцията си. това иска Съюзът на българските автомобилисти. От организацията разпространиха писмо с позицията си след шумните арести на 16 служители от "Автомобилна администрация", обвинени в участие на схеми и търговия с шофьорски книжки.

СБА изпратиха писмо до парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. В него се казва, че трябва да се направи изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Държавите, които го направиха, отдавна забравиха за този проблем. Корупция в частна фирма няма, има само в държавните, се посочва в писмото.

"Не слушайте служителите, които дават мило и драго, та дори нашия живот и живота на децата ни, само за да се запази сегашното положение. То не бяха камери, не бяха бели стаи... А дали работят? Сега ще се измисли нещо друго. Годините минават. "Остават на пътя" убитите и ранените. На чия съвест ще тежат те", питат от СБА.

Няма никакво значение кой е шеф на ДАИ. Ако той не участва в схемата, това го прави подчиненият му началник или друг служител. Трябва да се разбере, че смяната на един Цветанов, Божков, Киров с друг не води до нищо друго, освен до затъване по-дълбоко в "пещерата", коментират от Съюза.

Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми, които да изпитват, да дават лицензи за обемни дейности, а държавата чрез министерството на транспорта, МВР, МОН да контролира. От осъществяващите тези дейности трябва да се иска да не извършват учебна, превозваческа и друга работа, за да няма конфликт на интереси. От СБА припомнят, че предложенията им за промяна в администрацията са отпреди 15 години. "Промяна, която по-белите страни отдавна са направили."

От СБА настояват още за нов Закон за движение по пътищата. В него трябват много промени, с мисъл повече за пострадалите, отколкото за правата на нарушителите. Трябва задължително сваляне на номера на колата до изясняване на случая, трябва осигуряване на събирането на глобите. Трябва много повече контрол на пътя, за да работи тази система. Трябват поне 25 млн. лева на полицията, за да заработи централно системата им, се посочва още в отвореното писмо на СБА.

Трябва да спрем да говорим за подобряване на качеството на учебния процес, докато не се направи така, че в изпита да няма пробойни. Каква е ползата от увеличаване на часовете, когато инструкторът обещава, че ще ти уреди изпита. В САЩ и във Великобритания подобна практика няма, посочват от СБА.

Според източници от Министерство на транспорта всички схеми задължително минават през секретаря на агенция "Автомобилна администрация". Вече една година от ареста на бившия шеф Цветелин Цветанов всички мълчат и чакат времето за покрие далаверите. Както topnovini.bg писа вчера шофьорска книжка, за незнаещи български върви по 5000 лв. Същите неща, които казаха от Съюза на автомобилистите в България, преди година ги казаха и превозвачите. Тогава Цветелин Цветанов бе хванат в схема с превозвачите и разрешителните, които се издават на камионите.

И преди година имаше писма до парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. И какво от това, нещо промени ли се? Година по-късно пак корупционна схема в Автомобилна администрация. Явно вихрещата се далавера в Министерство на транспорта е неудържима! Ако преди година Ивайло Московски искаше да промени нещата преди седмица нямаше да има арести пак в "Автомобилна администрация".

Източник: topnovini.bg

Етикети:СБА

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени