FACEBOOK

Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония на Ханука

От тази вечер, 6 декември 2015 г., започва Ханука - Празника на Светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 - 167 г. пр. н. е.
Ханука е празник с исторически характер. Древен Израел се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.
На 7 декември 2015 г. (понеделник) в Централната софийска синагога на ул. «Екзарх Йосиф» 16 ще се проведе тържествената церемония за запалване на свещите на ХАНУКА - Празникът на светлината. Основната свещ ще бъде запалена от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Церемонията ще бъде послание за мир и разбирателство между хората, независимо от етническата и религиозна принадлежност, и призив за участие в общата борба срещу тероризма и опитите да се разруши демократичния свят.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени