FACEBOOK

Родители на болни деца на протест

Родители на болни деца излязоха отново на протест. Причината за недоволството им са неефективната работа на Фонда за лечение на деца и многобройните сигнали за нарушения там. Протестиращите поискаха шефът на Фонда проф. Владимир Пилософ незабавно да подаде оставка, защото не се справя с работата, а в структурата да започне проверка.
Родителите са категорични, че след показния арест на предишния шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и назначаването на Пилософ, Фондът работи неефективно.
Майка на дете с рак на костния мозък се оплака, че 45 дни след подаване на заявление за финансиране на лечението на детето семейството е получило отказ с мотива, че интервенцията може да се извърши и у нас. Майката обяснява, че досега деца с такова заболяване са изпращани за лечение в чужбина, а лекари в България са ѝ казали, че детето не може да бъде оперирано у нас, но въпреки това семейството е получило отказ.
За големи забавяния за решения се оплакаха и други родители, които изразиха и притеснението си, че децата нарочно са насочвани за лечение в България, вместо в чужбина.
Родители на 6-месечно момиченце с малформация на крачето се оплакаха, че са подали заявление през май и са получили отказ за финансиране на лечение в чужбина на 12 септември с мотива, че лечението може да се извърши и у нас. Освен това според Фонда детето е много малко за лечението и трябва да се изчака да навърши 2 години, макар че според лекари в Австрия лечението трябва да стане, когато детето е на 8 месеца, като в противен случай лечението ще бъде неуспешно. Родителите са категорични и че не са получили информация къде в България се извършва подобно лечение и допълват, че досега лечение на такова заболяване в чужбина е било финансирано.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени