FACEBOOK

Референдумите няма да се провеждат с изборите

Референдумите вече няма да се провеждат заедно с изборите. Това стана ясно след одобрените от парламентарната комисия по правни въпроси на второ четене поправки в Изборния кодекс.

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 9 депутати, а двама гласуваха „против“. Измененията отменят сега действащото правило обществените допитвания, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им. Крайното решение ще бъде взето утре, при окончателното гласуване на поправките в пленарната зала.

Така допитването, предложено от телевизионния водещ Слави Трифонов и екипа му, няма да се проведе наесен заедно с президентските избори, както преди време намекнаха Цветан Цветанов и МенТа Стоянова от ГЕРБ.

Припомняме, че миналата година отново от партията на Борисов бяха инициатори референдумите да се провеждат заедно с изборите. Тогава от партията на Борисов внесоха поправки в закона за народните допитвания, с които улесниха едновременното провеждане на местните избори и допитването за изборните правила.

По време на дебатите вчера депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов попита вносителите при новото правило кога ще се проведе референдум, внесен през май. Председателят на правната комисия отвърна, че това ще стане в тримесечен срок.

След това Славов предложи да бъде гласувано през август референдуми да не се провеждат. Той не получи подкрепата на останалите депутати, като Свилен Иванов от ГЕРБ дори възкликна, че допитването може и да е в края на юли.
Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев заяви, че това предложение гони други цели, а не да има нормативна и административна ефективност. Той добави, че е логично да се провеждат заедно, за да има по-висока активност на допитването.

Кирилов се аргументира, че направеното предложение цели запазването на гражданската енергия, защото ако една подписка е внесена в началото на годината, а избори ще има в края на годината, парламентът ще бъде обвиняван, че бави провеждането на референдума.

„Искането за допитване, предложено от Слави Трифонов ще се гледа на 11 май - първият работен ден на парламента след Великденската ваканция на депутатите. Тогава изтича и едномесечният срок, в който Народното събрание трябва да се произнесе“. Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева.

19' припомня, че Слави събра над 600 000 подписа в подписката за референдума, а ГРАО призна 572 650 от тях за валидни. Това означава, че провеждането на допитването е задължително.
Референдумът на Шоуто на Слави поставя на дневен ред 6 въпроса - задължителното гласуване, мажоритарния избор на депутати, намаляването на народните избраници до 120, електронното гласуване, намаляването на субсидията на партиите, както и пряк избор на шефовете на управления на МВР.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени