FACEBOOK

Реновират Св.Неделя с дискретна намеса

Общината подготвя конкурс, който ще изисква оформяне на максимално широка пешеходна зона, насочена към археологическите фрагменти

Столичната община подготвя архитектурен конкурс за реконструкцията на площад Света Неделя в София. Въпреки че 19 минути писа, че това трябва да стане още тази, най-вероятно надпреварата ще се проведе идната година. Ще бъдат поканени световноизвестни архитекти.
Вече 41 години мястото е обявено за част от архитектурно-историческия резерват Сердика – Средец, съчетаващ останките на античен, на средновековен град с ансмабли от различни стилове на миналия и по-миналия век. Поради това условието на Общината е проектът да представлява дискретна намеса с уважение към археологическите фрагменти. Това означава, че най-вероятно той няма да бъде решен колоритно по кичозния начин, по който това е сторено със съседния ансамбъл на т.нар. Ларго – резултатът от усилията на Министерството на културата по обновяването на тази градска среда през 2012 г.

Още на следващата се проведе конкурс за Св. Неделя, завършил с 2 премии – за арх. Дамян Томалевски и за арх. Димитър Младенов, но те не бяха реализирани поради изоставане археологическото проучване на терена, уточнява Градът.
Досега вече „излязоха” 2 антични сгради пред Хотел Балкан, които ще бъдат център на новата композиция на площада, защото се предполага, че е възможно да се окажат части от двореца на император Константин или пък от прочутите по негово време Сердикийски терми, заради които основателят на Византия е обявил София за свой Рим.

Общината изисква от кандидатите „интегриране, експониране и социализиране” на културното наследство в съвременния живот. За разлика от безобразно изпънени проекти като пешеходната зона на бул. Витоша и Ларгото, за Св. Неделя е внесено изискване за „подходящ рисунък и мащаб на настилките с дискретна графика, абстрактна, неутрална, да се свърже с обемите на околните сгради”. Налага се „да се избягван пренаситени фигурални композиции, пъстри или наивно-имитативни решения. Да се постигне технологичено уместно, трайно, естетически сдържано и овладяно решение. Задължително е проектите да представят концептуално колоритно решение за ансамбъла. Акцентът да се постави върху визуалния комфорт, изявяването на съществуващите сгради, запазването на цветовия климат на града. Въвеждането на активни цветни акценти, лъскави и огледални повърхности не трябва да атакува визуалния климат на историческия град”. Този път е помислено дори за т.нар. Градско обзавеждане, което е нелепо в реновирани зони като парка на НДК и бул. Витоша, както и на Ларгото след техните ремонти. Става въпрос за „места за сядане, беседки, спортни съоръжения, обществени чешми, фонтани, водни площи, статуи и паметници, тоалетни, стоянки за велосипеди и други”. Бихме добавили осветителните тела, които на места като парка при НДК са повече от нелепи.

Мисли се и за транспортно-комуникационната система. От една страна – за редуциране на автомобилното движение в зоната около площада, ревизиране на трасето на трамвайната линия, като категорично се дава предимство на пешеходното движение, отчитане на велосипедното движение, но и осигуряване на места за престой на таксиметрови автомобили в близост до кръстовищата и на на места за паркиране за хотела и останалите обществени сгради, в подземни нива под археологическите пластове, ако няма друго техническо решение.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
1,6 млрд. за София през 2019 г.
10 декември 2018 в 11:29
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267289
1,6 млрд. за София през 2019 г.
1,6 млрд. за София през 2019 г.
10 декември 2018 в 11:29
© sofia.media всички права запазени