FACEBOOK

Ремонтът на бул. Дондуков ще бъде готов до края на октомври

И тази година използваме лятото за изпълнение на мащабната програма за модернизация на основните улици и булеварди в София, заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, цитирана от 24 часа. По думите й най-тежкият обект е бул. Дондуков, защото затруднява предвижването на гражданите. Тя посочи, че заради промяна на проекта, която се е наложила след становището на Министерството на културата за запазването на паветата се е увеличил срокът за завършването му.
Поисках от строителите максимално стегната организация и булевардът да бъде готов до края на октомври, каза тя и напомни, че санкциите за лошо изпълнение са сериозни и през целия период на ремонта ще следи внимателно за изпълнението му.

Фандъкова каза още, че на бул. Прага също се работи и посочи, че там заменят паветата с асфалт.
„Изненадващо получихме становище от Националния институт за недвижимо културно наследство 3 дни след старта на ремонта за връщане на паважната настилка. Изпратихме възражение, защото разрешението за строеж е от 2015 г. Тогава заповед на министъра, на която се позовава НИНКН, не е имало. Надявам се възражението да бъде прието. Има практически и логични причини – това е изключително натоварен участък, свързващ само асфалтирани улици”, каза кметът.

Тя посочи и че паветата гарантират мръсен въздух, защото задържат прах, пясък и кал и допълни, че колкото повече павета има в центъра на София, толкова по-мръсен ще бъде въздухът в столицата, цитирайки 19'.

Участъците от булевардите А. Йорданов и Шипченски проход ще бъдат готови до края на август, обяви Фандъкова и допълни, че до две седмици ще започне разширението на бул. Монтевидео. По думите й сега се изграждат локалните платна на северната тангента.
Кметът посочи още, че този месец ще започне ремонтът на бул. Овча Купел и бул. Тодор Каблешков - от бул. Цар Борис III до бул. Бъкстон.

По думите й вече са започнали и процедурите за разширението на бул. Тодор Каблешков до ул. Луи Айер.
Това е много важен обект, част от проекта за вътрешен ринг на София, каза кметът и допълни, че така ще бъде осигурена директна връзка на булевардите България и Черни връх.
Кметът припомни и че Столичната община ремонтира и 30 квартални улици.

Фандъкова заяви, че си е поставила за цел да продължи постепенното увеличаване на пешеходните зони в София. По думите й, първото предложение е разширяването на пешеходната зона на бул. Витоша до площад Света Неделя, като колите ще се движат само по улиците Алабин и Позитано. Кметът посочи, че цялата идея включва продължение и по ул. Съборна, така че да бъдат свързани в една пешеходна зона бул. Витоша през площад Света Неделя с Градската градина.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени