FACEBOOK

Ректорът на СУ: Нуждаем се от повече специализирани университети

Държавата имаше грешна политика, която стимулираше университетите да имат повече места

Проблемът не е в бройката на университетите – те дават достъп до висше образование по места, обаче допуснахме всички университети да имат всичко – технически университет с право, химически университет с българска литература и пр. Това коментира в студиото на бТВ ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

„Държавата имаше грешна политика, която стимулираше университетите да имат повече места, без да се държи на качеството, от три години тази тенденция се е обърнала (…) Въпросът за изпитите е преекспониран, още преди 15 години моята идея беше, че матурите трябва да бъдат общият вход за висшите училища – това би дало еднакъв старт навсякъде, еднакви критерии. С изключение на регулираните професии матурите изместват приемния изпит”, коментира той.

„Трябва да намаляваме броя на приетите студенти там, където качеството е ниско – и това се случва вече от три години, Има критерии – свързани са с реализацията на пазара на труда, с научната продукция, 4-5 критерия са”, добави той.
„Новината не е в това, че има 10% незапълнени бройки в Софийския университет – от 10 години децата намаляват; новината е, че въпреки това тази година имаме 730 кандидати повече и два пъти по-малко свободни места”, посочи Герджиков.

„Има два подхода (при приема на студенти – б.ред.) – приема се много голям брой студенти, а после завършват малко. У нас да приемаме всички – това би затруднило всички, най-вече добрите студенти, по-добре да ограничим приема, да намалим бройката”, смята ректорът на СУ.

„През последните 5-6 години има системен проблем”, добави той относно отказа на Сметната палата да завери отчета на СУ.

„Част от препоръките на Сметната палата са нови, другите се повтарят – те ни притесняват. Това, което е притеснително не е, че има нещо нередно, а че не можем да добием ясна представя за разходите – това важи не само за Сметната палата, а и за нас, ръководствотото на Университета”, посочи той.

По думите му е имало проблем с връзката между отделните счетоводни звена и централното звено, за отстраняването на който вече работи нова електронна система, а има и персонални промени в счетоводството на университета.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267170
© sofia.media всички права запазени