FACEBOOK

Режисьорът Георги Стоянов с приз за цялостно творчество

Режисьорът и бивш председател на Съюза на българските филмови дейци Георги Стоянов е удостоен с наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия-2016. Официалната церемония по награждаването се състоя в Театър Българска армия във вторник вечерта.
Стоянов е режисьор на игралните филми Дрямка, План, Случаят Пенлеве, Птици и хрътки, Трета след слънцето, Къщи без огради, Щурец в ухото, Пантелей, Прозорецът, Константин Философ (игрална версия и ТВ серии), Брачни шеги, Онова нещо, както и на документалните Жеко Манолов и Павлето, включително и на анимационния С изкуство, не със сила.
Каръци на Ивайло Христов се превърна в големият победител на вечерта. Лентата отнесе 6 статуетки, като беше номиниран в 12 от 13-те възможни категории и завоюва призове за най-добър филм, сценарий, звукорежисьор и монтаж, както и в двете мъжки актьорски категории.
Наградата за главна роля получи Ованес Торосян, а тази за поддържаща бе споделена между Деян Донков и Венцислав Занков и отново Торосян, но за филма Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син. Иглика Трифонова пък спечели наградата за режисьор на пълнометражен игрален филм.
Дебютантката Моника Найденова взе наградата за главна женска роля за филма Жажда и именно този филм на Светла Цоцоркова стана най-добър дебют.
Станка Калчева получи отличие за участието си във филма Докато Ая спеше. Награда за режисура за най-добър документален филм отиде при Анна Петкова. За анимация бяха наградени Ася Ковачева и Андрей Кулев, както и Йовко Коларов и Нестимир Цачев.
Теодосий Спасов и Валентин Стамов взеха призове за филмова музика. Награди получиха и Георги Тодоров-Жози за сценография, Айсидора Зайднер за костюми. За критика отличието отиде в ръцете на Геновева Димитрова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени