FACEBOOK

Разглобиха Бронзовата къща за седмица след аларма на 19’

Безумието в сърцето на града бе вдигнато за цели 6 месеца, безславно изчезна 25 пъти по-бързо

След като 19 минути алармира 2 седмици след крайния срок и месец след обявения за демонтаж на Бронзовата къща, само за 7 дни нещото като нищо на света изчезна от сърцето на София.

Архитектурната скулптура, или както там я наричаше нейният клет създател от провинцията, бе строена цели 6 месеца, а се демонтира за 25 пъти по-кратко време.

В понеделник ще стане ясно какво я наследява. Всъщност още през юли беше обявен конкурс, който трябваше да е завършил наесен.

Докато няма нов обект на това място, отредено от Столичната община за публично изкуство върху бетоновата неравна площадка на мястото на Мавзолея, няма да има временни инсталации, обясни пред 19 минути кметът Йорданка Фандъкова.

Както нееднократно сме писали, тя беше противник на Бронзовата къща, която бе наложена поради европредседателството „по втория начин” от Австрия. Страната пое от нас щафетата за ротационното управление на неуправляемия иначе ЕС. В конкурса за нов обект на цимента са се включили 18 артисти, като офертите им са за скултурни композиции, инсталации, инсталации със стенописи.

Следващият и всеки друг проект, който ще се реализира на площадката, заета първо от Бронзовата къща, ще бъде инсталиран по новоучредената от културната дирекция на кметството програма Навън. Такива инициативи работят в много столици, като знаково е например мястото за изкуство на лондонския площад Трафалгар.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
© sofia.media всички права запазени