FACEBOOK

Разбиха схема за реекспорт на лекарства

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства.
Здравната каса е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Бандата се е състояла от седем души.
Лекари от различни болници и фармацевти от аптеки са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи. Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад. След това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо. В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.Част от лекарствата са внасянив страната нелегално,а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

Над 60 обекта в София, Пловдив, Шумен и Сливница са проверени от ГДБОП по време на разследването. Запечатан е и складът, в който са се съхранявали лекарствата, преди да бъдат транспортирани към Европа.Мъже от арабски произход са сред основните участници в престъпната схема. Организатор на бандата е сириец. Само за година от България по този начин са изнесени 80 милиона опаковки.
От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през тази седмица
От трезор на банка, нает от член на бандата, разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове е открита в касета на негов съучастник.
“Веригата от обвиняеми ще е доста дълга Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група”, казаха от прокуратурата.

Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, пък сподели директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.
"Стотици милиони са източвани от здравната каса . Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа.Там са продавани 4 пъти по-скъпо", обяви здравният министър Кирил Ананиев.
Любопитен е въпросът, защо чак сега се заеха със схемите за реекспорт на лекарства. Ананиев бе шеф на здравноосигурителната каса и дълги години бе заместник финансов министър.

Лекарства за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП. Едно от тях е Хумира, което в България струва около 1600 лв., а в Европа - два и дори три пъти по-скъпо. Разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как Хумира също е предмет на паралелен износ, след като се изписва от аптеките на депутата Веселин Марешки. В акцията на прокуратурата и ГДБОП се проверява и участие на тази верига в разбитата схема.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени