FACEBOOK

Протест и среща на евролидерите блокират града

Tрафикът в София утре и в четвъртък ще бъде затруднен заради две от основните събития в календара на българското европредседателство - неформална вечеря на европейските лидери и среща на върха ЕС - Западни балкани. Допълнителен проблем в придвижването ще създава и протестът на транспортните фирми. От Столичната община и полицията предупредиха, че придвижването ще е трудно и бавно, дори и с градския транспорт и призоваха хората да не ползват колите си и да са търпеливи.
Затруднения в трафика ще има в центъра, но и в придвижването от и в източните квартали на града.

Отделно местата за паркиране в центъра ще бъдат намалени, тъй като няма да може да се паркира около хотелите, в които ще отседнат европейските лидери и техните делегации. На тези места ще има засилена охрана, но това няма да пречи на преминаването на пешеходците. Търговските обекти и заведенията в хотелите ще бъдат затворени за външни лица.

В същото време протест на транспортни фирми ще направи трудно преминаването по булевардите Цариградско шосе, Ситняково, Драган Цанков, Ботевградско шосе и ул. Шипченски проход утре. Превозвачите ще изразят недоволството си срещу предлаганите правила за работа на транспортните фирми в ЕС.

Като част от протеста си те ще докарат камиони и автобуси в столицата. Те ще бъдат спрени в дясната лента на бул. Цариградско шосе в посока центъра за времето от 10 до 17 часа днес. От 7-и до 4-и километър на този основен булевард в София ще бъдат паркирани камиони, а от 4-и километър до бул. Яворов - автобуси. Очаква се затруднения в трафика да има сутринта, когато транспортните средства ще се придвижват към Цариградско шосе, както и след 17 часа, когато ще тръгнат да се изнасят.

Най-натоварени ще са кръговото кръстовище на 4-и км, откъдето част от камионите ще минат, за да поемат по бул. Цариградско шосе в посока магистрала Тракия, а другите ще насочат към кв. Слатина, за да стигнат до другия изход на града - през бул. "Ботевградско шосе.

Автобусите ще се изнасят по бул. Ситняково, което ще натовари трафика по него. От там и те ще минат по Ботевградско шосе.Очакват се задръствания и по алтернативните маршрути - бул. Драган Цанков и ул. Шипченски проход.
Протестът ще затрудни не само придвижването с кола из града, но и с автобуси и тролеи. Зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев обясни, че имало план за наваксване на изоставанията, но такива не са изключени.Така най-бързата алтернатива остава метрото, което вероятно ще бъде препълнено от допълнителните пътници.

Движението по бул. Цариградско шосе ще бъде допълнително затруднено и от преминаващите по него делегации на лидерите на ЕС. Очаква се европейските лидери да пристигнат в София в малък интервал от време, а всяка делегация трябва да бъде ескортирана поотделно. За преминаването на кортежите движението по маршрута ще бъде временно спирано.За движение ще бъде затворен и бул. Витоша в отсечката между булевардите Патриарх Евтимий и Пенчо Славейков. По него няма да може да се минава в четвъртък.

Престоят и паркирането ще са забранени около Народното събрание, храма Ал. Невски, основните хотели в София, както и около Националния исторически музей заради близостта му с резиденция Бояна. Около хотел Маринела паркирането и престоят са забранени още от вчера.

Повечето забрани ще важат за времето от 8 часа днес до 20 часа на 17 май.
На 16 май от 8 сутринта до 23 часа ще бъдат забранени престоят и паркирането в улиците около София тех парк, където ще е официалната вечеря на европейските лидери. Там, както и около хотелите, в които ще са делегациите, движението на коли ще бъде спирано по преценка на полицията.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
© sofia.media всички права запазени