FACEBOOK

Прокуратурата няма да разследва концесията на Летище София

Прокуратурата няма да разследва процедурата за даване на софийското летище на концесия. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Държавното обвинение е сезирано на 10 октомври от депутатите от БСП Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева.

В сигнала е отправено искане прокуратурата да оспори решенията на правителството и на транспортния министър за откриване на процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на гражданско летище, взети съответно на 29 юни 2018 г., и на 2 юли 2018 г. и 3 октомври 2018г. Според социалистите решенията са незаконосъобразни.

Сигналът е препратен към Върховната административна прокуратура, която скоростно е направила проверка по случая и се е произнесла с резолюция за прекратяване на преписката.

Причината е, че законът за концесиите не позволява решенията на правителството за концесии да бъдат обжалвани, а решенията на транспортния министър по този закон се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.
В този смисъл срокът обжалването на решението на транспортния министър, което е от лятото на 2018 г., е изтекъл. Изтекъл е и срокът за обжалване на второто решение.

С това липсват и предпоставките за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.
19’ вече многократно Ви разказа за готвената огромна кражба на Летище София. Процедурата за концесия на най-големият ни аеропорт трябваше да е приключила още при Борисов 1 и особено при Борисов 2, но споменатите правителства приключиха преди нея.

Въпреки, че 2 поредни години е аерогарата с най-голям ръст в цяла Европа, Летище София непрекъснато намалява цената за своята концесия и тя падна до 550 млн.лв. плюс обещание за инвестиции от нищожните за подобен обект 306 млн. лв. Общият ефект е 856 млн.лв., но историята на подобни ангажименти у нас е отчайваща - инвеститорите си остават само с обещания.

Фаворит да вземе летището на концесия е турска фирма.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268126
© sofia.media всички права запазени