FACEBOOK

Пробутват ни немлечни мазнини вместо масло

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 от ЗЗК от страна на Милтекс КК ЕООД, Хранинвест ЕООД и Профи милк ЕООД и наложи имуществени санкции в размер на 2% от нетните приходи от продажби на всяко от дружествата за предходната финансова година, равняващи се на 127 240 лв, 189 700 лв. и 113 400 лв., и постанови прекратяване на нарушенията, предаде Блиц.

В проучването по безспорен начин се установи, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт краве масло, в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката на продукта. Посочените стойности за съдържание на мазнини и вода в продукта масло са от съществено значение за неговото определяне въобще като масло или друг продукт за мазане, който, съгласно нормативната уредба, може да е съставен от други, немлечни мазнини.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответното дружество. Като отегчаващо отговорността обстоятелство КЗК е отчела, че нарушението създава опасност или уврежда живота или здравето на потребителите, тъй като нарушенията са извършени при производството и разпространението на хранителни продукти с некоректно описание на съществените им характеристики.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени