FACEBOOK

При нулев натиск: До София заловиха 47 нелегални мигранти в селска къща

47 нелегално пребиваващи чужденци са установени от служители на РУ- Сливница, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 11:45 ч на 29 октомври е получен сигнал за забелязани лица с вид на мигранти в двора на къща в с. Хераково.

На адреса веднага са изпратени полицаи, които установили общо 47 души, без документи за самоличност. Това се случва на фона на твърденията на министър-председателя Бойко Борисов, който преди месец заяви, че България е на практика единствената неуязвима страна от мигранти.

В първата половина на годината премиерът заяви, че „ние имаме нулев миграционен натиск”. По-късно той призна, че "натискът е голям”, но пък „контролът е силен” и дори добави, че „България може да бъде модел”. Заловените мигранти във вътрешността на страната обаче оспорват и тези твърдения. 47-мата задържани в Хераково са от Пакистан и Афганистан. 24-ма от тях са мъже, а другите 23-и са непълнолетни момичета.

Както 19’ вече писа, само в рамките на половин година 2000 нелегални имигранти са уловени, прескочили оградата на границата ни с Турция. Това е бройката само на онези, които властите са задържали. Колко пъти по 2000 не сме изловили е загадка.

От всички арестувани 1142 са били хванати във вътрешността на страната, далеч от границата. Следователно, всички те са успели да преминат, въпреки наличието на ограда и патрулиращи граничари.
Цялата статистика повдига въпроса за ефективността на „великата българска ограда” (б. р. както я кръсти вицепремиерът Валери Симеонов), която пази границата ни на юг. Припомняме, досега цената на въпросното съоръжение струва на данъкоплатците над 200 млн. лв. (милион на всеки километър).

Тази сума ще продължи да нараства, защото държавата е сключила меко казано скандални договори с фирмите, издигнали оградата, в които почти няма ангажименти за ремонт и поддръжка. Припомняме и фактът, че в построяването на защитното съоръжение участва и фирмата Интерком груп, която е в съдружие с екоминистъра Нено Димов. Тази компания спечели обществена поръчка за 4 млн. лв. от нашия джоб.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени