FACEBOOK

Приключи шестото издание на ACT Фестивал за свободен театър

Фестивалът включи професионални и образователни срещи с артисти от България, Германия, Франция и Полша oт значение за развитието на свободната сцена у нас и едини от важните проекти в тази посока - бъдещия център за съвременни изкуства в Топлоцентралата на НДК, засегнат в стратегията за развитие на културата в София до 2023 г. и Стратегия за свободната сцена 2016-2023.
На 22 ноември Фестивалът за независим театър ACT поднесе на посетителите си богата програма, която превърна София в център на независимата артистична сцена и представи различни театрални жанрове – от музикални концерти до интерактивни пиеси и танцови спектакли. Програмата включваше едни от най-обещаващите независими формации и артисти с авторски подход към различните видове сценично изкуство. Освен представления, седемте фестивални дни включваха форуми, работилници, срещи с международни артисти и професионални събития, представящи конкретна визия за близкото бъдеще на независимата сцена у нас. В изданието взеха участие международни гости от Германия, Франция, Полша, Любляна, САЩ, Македония и други държави, развиващи свободна изпълнителска сцена. Фестивалът беше посетен от над 1000 почитатели на съвременното сценично изкуство, като 25 артисти се включиха в международните уъркшопи и над 90 участваха активно в професионалните срещи.

Акцент в програмата бяха емблематичните за българската музика групи – Nasekomix и Popara на лейбъла Big Banda, които подариха на публиката тричасов концерт за откриването на Фестивала, който отбеляза и първата година от създаването на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Специално за Фестивала пристигна и председателят на Обединението на независимите артисти в Германия – Кристоф Кнох, който проведе Международна среща за културни политики „Пресечни точки“. Ключово участие в срещата взеха и чуждестранните артисти от програмата на Фестивала – She She Pop от Германия, les gens d’Uterpan, Франция и спектакли от Фестивал Конфронтация, Полша.
Те поставиха важни акценти в дискусията за развитие на независимата театрална сцена.

През последните шест години ACT работи последователно за развитие и разпознаваемост на свободната професионална сцена в България и изграждане на нейния облик в световен мащаб, което е и една от причините тази година програмата за първи път да включва водещи
международни театрални групи и спектакли. С шестото издание на Фестивала, Асоциацията за свободен театър представи и развитието по проектът „Център за изкуства“ - бившата Топлоцентрала в Южния парк зад НДК, която е на път да стане първата индустриална сграда у нас, преустроена в център за съвременни изкуства в партньоство със Софийска Община.

В Стратегията за развитие на културата в София до 2023 година е заложено изграждането на поне един независим арт център, който да подпомага развитието на съвременните изкуства, артистите и публиките. Проектът е резултат от работата на интердисциплинарен екип от 12 български артисти и мениджъри и четирима чуждестранни експерти в посока на реставрация на изоставената и потенциално опасна бивша Топлоцентрала. Това ще бъде ново пространство за съвременни артистични форми в София и ще развива потенциала за обмен между местната и международната сцена чрез работилници, резиденции и копродукции.
АСТ Фестивал за свободен театър 2016 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Проектът се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България

АСТ Фестивал се реализира в партньорство с: ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата, Фондация „Арт офис“, Гьоте-институт България, Френски културен институт България, Полски институт в София, Център за култура и дебат “Червената къща”, Derida Dance Center, TimeHeroes, Нощ на театрите и вода Савина.

Вижте още снимки в нашата Галерия!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени