FACEBOOK

Приеха тайните арести до 48 часа

Депутатите приеха законодателни промени, които дават възможност арестите да се пазят в тайна 48 часа. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания. Още преди две седмици 19’ Ви разказа за скандалните искания на управляващияте. Сега те са факт. Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс.

Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, които беше приет днес на първо четене.

ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата.
Дори при арест на дете ще има възможност това да остане тайна от семейството му, но за не повече 24 часа. При задържането на непълнолетен обаче има допълнително условие - за ареста трябва веднага да бъде уведомена и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), а не само адвокат.

Досега прокуратурата можеше да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания.

И за възрастни, и за деца тайният арест става възможен, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано.

Този текст развързва ръцете на властимащите за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с които живее, и да му бъде отказано. Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени