FACEBOOK

Премиерът ще плати ли 55 хил. евро за нарушение на Б.Борисов?

Опозицията поиска правителството да заведе искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург
Близо 800 хил. евро за обезщетения ще плаща България по осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за 2017 г.,отчита годишният доклад на правосъдният министър Цецка Цачева, представен в НС. На обсъждането отсъстваше самата Цачева. Ведомството бе представено от зам.-министър Николай Проданов. Според документа през м.г. са били подадени 623 жалби в съда срещу България, което я нарежда на 15-то място. Преди две години страната ни неизменно бе в първата десетка на същата класация.

Според БСП докладът на министъра на правосъдието не е нито формален акт, нито просто поредният доклад. "Този документ засяга основите на обществените ни отношения и един дълбок проблем на правовата държава", заяви лидерът на Левицата Корнелия Нинова по време на обсъждането.

Правителството да заведе регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург, настоя тя.
„Кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов?”, запита тя. Премиерът лично бе упоменат в решение на евросъда за незаконна акция, което е прецедент. „Всички граждани плащаме присъдите от Страсбург, осъдени сме и заради премиера”, подчерта Нинова. Тя цитира български закон, според който този, който е причинил тази вреда умишлено или при груба небрежност, при или по повод изпълнение на служебните си задължения, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си. По думите й обаче този закон не се изпълнява.

„Г-н премиер питам ви, кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 хил. евро. Или г-н Борисов, кога ще изпълните закона и кога ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро”, запита соцлидерката. Тя подчерта, че „отговорността на виновните спрямо държавата за изплатени обезщетения се осъществява в пълен размер".

По думите на Нинова, когато един политик или държавен служител погази правата на хората, но знае, че трябва да плати от джоба си, ще се замисли дали ще го направи.

Припомняме, че за шумните спецакции от времето, когато шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оглавяваше МВР-Държавата да плати обезщетения за над 2 млн.лв. според разследване на бТВ. Всички тези глоби се покриват от данъкоплатците. Методите на ведомството обаче не бяха променени въпреки множеството подобни присъди. Така бившата кметица на кв. Младост Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, вече пуснаха своите жалби до Европейския съд.

Те многократно са се позовавали на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека и на ĸoнĸpeтни дeлa, вĸлючитeлнo cpeщy Бългapия, в ĸoитo пpи cxoднa фaĸтичecĸa oбcтaнoвĸa Страсбург e ycтaнoвил нapyшeния.

Напомняме, че миналата седмица ексминистърът на труда и социалната политика Емилия Масларова стана осмият политик, осъдил България в Страсбург. На 31 декември м.г. пък стана ясно, че и бившият здравен министър в кабинета Борисов-1 Божидар Нанев осъди страната ни за 100 000 лева.

Новият доклад сочи, че от гледна точка на присъдите, България има сериозни проблеми със съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства.

По данни на омбудсмана Мая Манолова само за година България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на ЕСПЧ. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а например Германия едва 69 369 евро.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени