FACEBOOK

Президентът пусна промените в Закона за съдебната власт

Промените ще бъдат обнародвани в утрешния брой на държавния официоз

Президентът Румен Радев подписа указа за обнародване на последните промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/. Срещу него се обявиха групата от извънпарламентарни партии и неправителствени организации около бившия правосъден министър и настоящ лидер на партия „Да, България“ Христо Иванов.

От предварителната информация на сайта на „Държавен вестник“ се вижда, че промените ще бъдат обнародвани в утрешния брой на държавния официоз. Така държавният глава в крайна сметка не се съобрази с шумните искания на Иванов и компания за налагане на вето на законопроекта.

Припомняме, че промените в ЗСВ предвиждат в срок до 30 дни всички магистрати да подадат декларация, в която да посочат всички свои дейности и членства в различни организации и граждански сдружения, включително и тайни. Освен това се разписва възможност членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към ВСС след приключване на мандата да се върнат не само на същата позиция в съдебната власт, която са заемали преди това, но и на друга, равна по ранг.

Промените предвиждат също магистрати да бъдат отстранявани от длъжност не само когато им е повдигнато обвинение за престъпление по длъжност, но и за умишлено такова от общ характер.

Източник: bulgariautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени