FACEBOOK

Предложението за преизчисляване на т.нар. стари пенсии скара депутатите

В крайна сметка то бе отхвърлено

Предложението на БСП за преизчисляване на т.нар. стари пенсии скара депутатите и в крайна сметка бе отхвърлено, предаде БГНЕС.

98 депутати подкрепиха предложението, против бяха 7 народни представители, 108 се въздържаха. Промяната обхващаше изменение в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова на 20 април 2017 г.

ДПС дадоха своето съгласие за преизчисляване, като Хасан Адемов се обърна към колегите си с думите: „управлявайте с разум, за да не се срамуваме всички след това”.

Надя Клисурска-Жекова от БСП изтъкна, че преодоляването на различието може да се случи само с преодоляване. „Това твърди и сегашният министър на труда и социалната политика Бисер Петков, който миналата година твърди, че може да се случи преизчисляване. По информация на НОИ нашият законопроект предвижда 400 млн. лв. допълнителни разходи. Ако вземем такова решение в зала ще нарушим държавния бюджет със съвсем малка сума от около 200-300 млн. лв.”, подчерта Жекова.

От друга страна, по нейни думи, ефектът ще бъде за 625 000 от пенсионерите, които ще получат преизчисляване на пенсиите си. „Нормално е през няколко години да има преизчисляване на пенсиите, защото пенсиите са много ниски. Ние сме с най-ниските пенсии в Европа. С какво лице ще даваме акъл на другите по време на председателството, като самите ние сме неспособни да се грижим за възрастните си хора”, запита тя управляващото мнозинство.

От своя страна Юлиан Ангелов от ПФ запита защо БСП не е решила тези проблеми преди това. „Вие винаги увеличавахте пенсиите в края на вашите мандати, когато трябваше да идва ново правителство и то да търси парите.

Ние правим обратното след втория месец управление увеличаваме пенсиите. Помислете какво направихте вие като управляващи. Ние сме направили така, че тези проблеми да се решат в този мандат. Това, че тази година се увеличават пенсиите с 25%, не значи, че това ще бъде единственото увеличение, защото сме посочили с мерки как ще стане това”, категоричен бе Ангелов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов през 1990-та година 145 000 души са получавали инвалидни пенсии, което е било 1,5% от населението, при население от 9 млн. души. „За 27 години инвалидните пенсии, които плаща българската държава са 980 000, което прави 15% от населението, а не както е било през 90-та година - 1,5%. 1 млрд. и 700 млн. лв. се дават за тях от бюджета.

Ние ще изпълним това, което сме заложили в управленската си програма. И вие сте имали възможност да управлявате, да направите много политики, но процентът на инвалидните политики е толкова голям, че трябва да се ограничат и да отидат за преизчисляването на пенсиите“, каза още Цветанов.

Надя Клисурска-Жекова му отвърна, че от БСП не гледат в миналото, а в настоящето. „Точно, защото не може да понесем мизерстващите пенсионери, ровещи по кофите. По времето на управлението на Сергей Станишев преизчислихме всички пенсии и увеличението на пенсиите за 4-годишен мандат беше 108%”, посочи тя.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев и отвърна, че Станишев не увеличил пенсиите, а ги увеличил преди да даде властта на Бойко Борисов и Борисов трябвало да ги изплаща, а не БСП.

Промените в отхвърления Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, бяха насочени към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. В мотивите се посочва, че процента на бедните възрастни хора е нараснал.

Според вносителите на законопроекта, бюджетната тригодишна прогноза предвижда средно нарастване на пенсиите с около 2,5%, от което следва, че не се очертава никаква съществена промяна в размерите на пенсиите.

В мотивите беше разписано, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение. Това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите. Една такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии.

Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето.

При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст. Поради това, че средния осигурителен доход през годините е различен, дори и при еднакъв осигурителен принос на лицата, в размерите на пенсиите се получава съществена разлика. За да се намалят тези различия се налага периодично преизчисляване размера на старите пенсии за осигурителен стаж и възраст с актуалния среден осигурителен доход за страната.

Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година - 398 лв. и 11 ст.

Средният осигурителен доход за 2016 г. е нараснал над два пъти в сравнение със този за 2007 г. В резултат на това за последните 10 години различията между стари и нови пенсии при еднакъв осигурителен принос на осигуреното лице са станали значителни.

С пенсии до линията на бедността, 314 лв. за 2017 г. са 1,3 млн. пенсионери, което представлява 60% от общия брой пенсионери.

При преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за 2013 г. увеличение на пенсиите биха получили пенсионерите с начална дата на пенсиониране преди 2013 г. Преизчисляването на пенсиите със средния осигурителен доход за 2013 г. ще струва около 400 млн. за 2017 г.

Източник: topnovini.bg

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени