FACEBOOK

Правителството отпусна 5 млн. лв. за ремонт на сградата и музея на БАН

На редовно правителствено заседание в сряда Министерският съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г. в размер на 5 млн. лв. Средствата са предназначени за Българската академия на науките и се предоставят за провеждане на юбилейните тържества по случай 150-та й годишнина и за извършване на ремонтни дейности на две от сградите, които са със статут „паметници на културата“.

Част от допълнителните средства са предназначени да подпомогнат Академията в мисията й да провежда научни изследвания в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, да участва в развитието на световната наука, да изучава и увеличава материалното и нематериалното културно-историческо наследство на страната ни.

По време на заседанието премиерът Бойко Борисов поясни, че ако сумата не бъде достатъчна да се извършат предвидените дейности, ще бъдат отпуснати още средства на институцията.

От своя страна, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски поясни, че финансовият ресурс ще бъде използван за неотложни ремонти на знакови сгради в центъра на София. Той благодари на правителството за жеста, който прави в годината, когато се навършват 150 години от основаването на академията. Според акад. Ревалски това е признание за приноса на БАН за най-новата история на България“, добави той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени