FACEBOOK

Правителството отпусна още 10 млн. лв. на СУ

В началото на правителството заседание, което се проведе в НДК, премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът ще отпусне 10 милиона лева допълнително за СУ, предаде Фокус.

От своя странаq министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че от тази сума 9 милиона отиват за поддръжка и модернизиране на материалната база на СУ, която е и историческа ценност за столицата. Според разчета 1 милион лева отиват за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи. Ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков, който присъства на началото на правителственото заседание, заяви, че е доволен от бързото и справедливо решение и благодари на премиера Борисов. Проф.Герджиков припомни, че приоритет за правителството е образованието.

„Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа. България може да се превърне в държава на духовността и да се постигне по-голям икономически растеж и просперитет чрез образование,наука и култура“, заяви професор Герджиков. „Не позволявайте да се отклоните от този път“, допълни той. Бойко Борисов на свой ред припомни инвестициите в образователна инфраструктура.

Одобрено беше също отнемането на имот от Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ в София, бул. Черни връх №37, за да бъде предоставен безвъзмездно на Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Той е с площ 9830 кв. м. и се предоставя с построената в него четириетажна сграда на площ от 1175,74 кв. м. Предоставянето на имота ще даде условия за създаването на учебна база за обучение по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет към университета.

През 2015 г., поради неизползването на пълния капацитет на сградата - собственост на гимназията, министърът на образованието и науката е определил държавен имот на ул. „Балша“ №2 за нов официален адрес на Професионалната гимназия по облекло, който да се ползва съвместно с Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, считано от учебната 2018/2019 година.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени