FACEBOOK

Почиваме и на 27 декември, но работим на 2-ри януари

Дойде ли декември и с наближаването на коледните и новогодишни празници всички работещи започват големите планове и кроежи за това кой къде ще почива и как ще си организира празниците.
Тази отиваща си година се очертава да отмаряме един ден повече - на Стефановден, но пък някак непривично и не особено логично трябва да сме на работа още на 2-ри януари.

От държавната администрация поясняват, че това разместване се налага, тъй като бе прието да отпадне отработването и сливането на почивните дни, каквато практика съществуваше в предходни години.
Припомняме, 19 минути писа, че парламентът гласува в края на 2016 г. промените в Кодекса на труда, с които отпадна сливането на празнични и почивни дни, както и отработването им в събота. Тогава промените бяха предложени от правителството ББ2 в оставка.

Т.г. 23 и 24 декември се падат в събота и неделя, а 25 и 26 са официални почивни дни. Но тъй като Бъдни вечер е в неделя, по новата схема ще се почива и в сряда на 27 декември. Така се събират пет поредни почивни дни - от 23 до 27 декември.

По Нова година обаче ще почиваме само три дни. 30 и 31 декември се падат събота и неделя, а 1 януари е понеделник. Така вторник - 2 януари, е официален работен ден и кой където и да е трябва да бърза към работното си място.
През 2018 г. обаче ни очакват няколко дълги почивки от по 4 или 3 дни. Първата от тях е от 6 до 9 април - от Разпети петък до втория ден на Великден.

Три дни се събират от 3 до 5 март - за Освобождението, по Гергьовден (5-7 май), за Деня на независимостта (22-24 септември) и по Коледа - от 24 до 26 декември.
Напомняме, че 2017-а има 248 работни дни, а догодина те ще бъдат с един повече – 249.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени