FACEBOOK

Половин милион души дневно ще ползват третата линия на метрото

Половин милион души дневно се очаква да използват метрото с пускането на третата линия през 2019 г., заяви кметът на София Йорданка Фъндъкова при проверка на строителството на железницата в Красно село. По думите й прогнозното натоварване с пътници от бул. Владимир Вазов до кв. Горна баня е над 130 000 пътници на ден.
Фандъкова припомни, че линията ще прави интермодални връзки с основните входни артерии в града, железопътната мрежа в Горна Баня, летище София и Централна ж.п. гара и посочи ползите от третата линия на метрото, а именно спестено време от пътувания - 35 000 часа дневно, до 25 на сто по-малко трафик и 14 000 автомобила по-малко дневно, както и намаляване на изхвърляните вредни газове с над 11 000 т годишно.
Кметът съобщи, че през юни ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. Гоце Делчев с десен завой по бул. Цар Борис III и от Цар Борис III към Красно село. През юни ще бъде възстановено и движението по двете ленти на бул. Патриарх Евтимий, както и бул. България в района на строителството на метростанциите.
В района на Красно село се работи активно, около 29 на сто от дейностите са изпълнени и сега се подготвя идването на тунелопробивната машина, която ще започне работа през май, посочи още кметът. Тя подчерта, че обектът е изключително тежък, но увери, че се прави всичко възможно работата да завърши в срок, така че през септември 2019 г. хората да се придвижват с най-екологичния и бърз транспорт.
Кметът обяви, че с тунела, който сега се изгражда, движението по бул. Цар Борис III ще стане безконфликтно и една от големите тапи в града ще бъде премахната.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени