FACEBOOK

Подписаха меморандум за прекратяване на рекламата на тютюневи изделия

Коалиция за живот без тютюнев дим настоя за забрана тютюневата индустрия да спонсорира събития. Коалицията заедно с офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и граждански организации подписаха Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия, предаде БНР.

Според Маша Гаврилова от „Коалиция за живот без тютюнев дим“ здравното министерство не оказва съдействие за изработване на по-строги регулации.

„Започнахме натиск към Министерство на икономиката. Успяхме да намерим една златна среда, забрана за определени места, излагането на тютюневите изделия също да го няма, да бъде в шкафове. Спонсорството да бъде забранено под каквато и да е форма, промоциите също, но за съжаление, Министерство на здравеопазването не иска“, каза тя.

Според проучване на американския изследователски университет „Джонс Хопкинс“ от 2017 г. около 96 процента от училищата в София има обекти за продажба на тютюневи изделия, а 25 процента от 16-годишните младежи у нас пушат всекидневно. Всяка форма на реклама на тютюневи изделия, която младежите разпознават, увеличава шанса да започнат да пушат със 7 процента, показва още проучването.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени