FACEBOOK

Плащаме над 1,2 млн.лв. по делото Октопод

Над 1.2 млн. лв. е до този момент сметката, която всички данъкоплатци ще трябва да платят на обвиняемите по акция Октопод. Операцията от февруари 2010 г. беше гордостта на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. По нея обаче прокуратурата не е постигнала нито една осъдителна присъда. Напротив - един по един бившите обвиняеми осъждат държавата да им плати обезщетение за нанесени вреди.

Експрокурорът Цеко Йорданов осъди прокуратурата за 80 хил. лв., от които 50 000 лв. за неимуществени вреди и 30 000 лв. за бавно правосъдие. В решението на Софийския градски съд се казва, че "справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди би било 500 000 лв.", но съдът не може да се произнася за нещо, което не е поискано. Затова и е уважена пълната претенция на Йорданов - за 50 000 лв., пише lex.bg. Решението не е окончателно и предстои по него да се произнесат още две инстанции.

Преди две години Съдът в Страсбург осъди България да плати близо 110 000 евро за акция Октопод и приложените по нея силови арести, унижения и последвалите коментари на вътрешния министър Цветанов. Делото в Страсбург беше заведено от Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови.

Момчил Кръстев пък осъди прокуратурата и комисията за конфискация да му платят над 116 000 лв. 19’ вече ви разказа за най-голямото обезщетение (б.р. над 800 000 лв.), присъдено на фирма, чиято документация е държана с години от разследващите и така е загубила бизнеса си, благодарение на страхотната операция на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това са обезщетенията само по акцията Октопод. По другата знакова операция на Ц.Ц. - Медузите държавата ни трябва да плати над € 90 000 заради осъдителни решения в Страсбург.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени