FACEBOOK

Планират и Червена зона за отпушване на супер центъра на София

Нова червена зона за паркиране в София е планирана в проекта за развитие на града и подобряване на чистотата на въздуха. С документа, който предвижда развитието в следващите 15 години бяха запознати общинските съветници в София.

В него е записано, че Червената зона ще се обособи до 6 години в супер центъра на столицата. Тя ще позволява паркиране в рамките на 1 час и вероятно ще бъде по-скъпа от Синята зона, която в следващите години най-вероятно ще покачи цената си на 3 лева на час, вместо досегашните 2 лева. Но това няма да стане веднага, а с развитието на цялостната програма. Целта е отпушване на задръстванията, по-добро качество на въздуха и цялостна нова концепция за София като Град за хората, изработена от световноизвестни европейски консултанти.

Червената зона трябва да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти, където са жълтите павета и непосредствената им околност. Според плановете за развитие в следващите години голяма част от сегашните улици ще бъдат превърнати в пешеходни зони - например реконструираната в момента Иван Вазов и нейната успоредна Славянска, както и още няколко пътни артерии.

Синята зона, на свой ред, ще бъде разширена извън сегашните си предели, предвижда стратегията до 2035 г. Зелената зона също може да нарасне по места, в които се наблюдава засилен натиск от паркирали автомобили по уличното платно.

Обмисля се и създаване на „жълти места“ за платено краткотрайно паркиране в близост до здравни, обществени, културни и други сгради и обекти, където е необходимо да бъдат осигурени допълнителни места за колите. „Центърът за градска мобилност има възможности и ресурс да осигури контрола на тези места включително с използването на съвременните технологии или чрез дислоциране на служители“, се посочва в плана.

Предвидено е още и поскъпване на данъка за дизелови коли след 2025г.

За осъществяването на амбициозната програма обаче са необходими 3.869 млрд. лв, което е двойният годишен бюджет на милионния град в момента.

Близо 1.6 млрд. лв. ще бъдат нужни за доизграждането на третата Зелена линия на метрото - досега тя се прави с 909 млн. лв. от еврофондовете, но се планира и разширение на първите две линии. Както е известно, трасетата трябва да достигнат от Орлов мост до Арена Армеец и Дъ Мол и до Симеоновския лифт и Ринг мола. Това ще облекчи южните булеварди като България, Черни връх, Симеоновско шосе, Драган Цанков - Климент Охридски, които сега са прекомерно задръстени

В наземния транспорт се предвижда да бъдат вложени 1.646 млрд. лв. С тях ще продължи закупуването на екологични и съвременни возила, в това число електробуси, първите 20 от които вече се движат по софийските улици, а ще станат стотици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени