FACEBOOK

Парламентът налага феодални гвардии с униформи и право да арестуват

След прокарването на текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД), с които беше дадена възможност на частни охранителни фирми да изпълняват задължения на МВР, парламентът е на път да разгледа не по-малко противоречиви и скандални текстове, съобщава OFFNews.

С тях се дава възможност за създаване на местни феодални гвардии от наемници, които ще имат правомощия по опазване на обществения ред, а дори и по организацията на движението по пътищата. Те ще имат и правомощията да задържат граждани, ако служителите решат.

С текстовете се предлага общините да могат да създават "звено за контрол по опазване на обществения ред", които ще изпълняват актовете на общинските съвети и кмета, но също така ще се грижат и за опазване на общинското имущество, както и за "организацията на движението по пътищата".

И за да бъде пълна картината, се предлага общинските униформени пазители на реда да преминават на обучение в МВР по "специална програма".

Членовете на частните гвардии ще имат право да изискват документи за самоличност и нещо повече - ще могат да оказват натиск над граждани, като им съставят писмено предупреждение, когато "се предполага", че извършат нарушение на обществения ред. Освен това служителите ще имат правомощието да привикват граждани, като в неотложни случаи уведомяването може да се извършва по телефон или факс.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени