FACEBOOK

ПОЗИЦИЯ НА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Камарата на строителите в България (КСБ) категорично се противопоставя на зачестилите „сензационни“ твърдения, изразявани в публичното пространство, от представители на ръководствата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). В изявленията си двете организации твърдят, че инженерингът е „изключително порочна практика“. Изказване, изцяло неподкрепено с доказателства и факти.

Ръководството на КСБ подчертава, че инженерингът при обществените поръчки в строителството е европейска практика, доказала своите предимства.
Категорично заявяваме, че браншовите камари трябва да се подкрепят и да говорят помежду си. За КСБ обаче ръководството на Камарата на архитектите в България вече я превръща в политическа организация. Именно затова питаме: „Защо и какви интереси стоят зад тези атаки?” За нас това вече не е въпрос. Считаме отговорa за ясен.
Диверсионната акция от архитекти без архитектура, които искат да станат политици без политическа култура, не може да продължава. Канибализмът е деяние, което не се подкрепя от нито една религия. Въвличането на ръководството на КАБ в политически битки изяжда работещите бюра и вреди на цялата гилдия.
За КСБ проектантите се делят на два вида:

1. Работещи бюра, за които формата и видът на инженеринга не им пречи, за да свършат работата си професионално.
2. Школувани бюра, за които менажирането на проект без съдържание е основна дейност, тъй като основополагащо за тях е да вземат комисионни и да посочат императивно подизпълнители.
Ако това е методът, предпочетен от нелегитимните архитектурни бюра – да генерират средства от определени подизпълнители, за да финансират политическа кариера и развитие, то инженерингът наистина им пречи.

КСБ е категорична, че прийомите и стратегиите на тези „архитекти“ са очевидни и безотговорни. Браншовите организации имат много по-сериозни предизвикателства, касаещи работата им, отколкото включването им в политически кампании. Всяка камара е публична и би трябвало да е символ на нещо. За нас ръководството на КАБ е символ на очернящ пиар, който цели да извлече политически дивиденти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени