FACEBOOK

От 1 март без коли от Св. Неделя по бул.Витоша, ул. Вашингтон – пешеходна

От 1 март – само след 19 дни, целият булевард Витоша става пешеходен, като ще бъде затворен за автомобилно движение и участъкът му между бул. Стамболийски и ул. Алабин.

Още до две седмици ще започне поставянето на кашпи, които ще спират колите и по другата нова пешеходна зона в самото сърце на милионния град – ул. Георг Вашингтон. Припомняме, че тя беше основно ремонтирана миналата година, когато се откри и археологическият парк на Западната порта между нея и католическата катедрала на София. Фактически, затварянето на ул. Вашингтон ще разшири сегашната пешеходна зона в района – ул. Пиротска от Женския пазар до бул. Мария Луиза.

Пред Дарик радио заместник – кметът по транспорт и инфраструктура Евгени Крусев за първи път съобщи и коя ще бъде следващата улица, която ще бъде напусната от колите. Това е превърналата се в софийски вариант на миланските Монтенаполеоне и Спига (пешеходна), на виенската Колмаркт (пешеходна) и на парижката Фобур Сен Оноре улица Съборна. Там преминаването към зона без коли ще става плавно.

Първо ще бъде прекратено паркирането от едната страна на улицата с лъскави бутици между площад Света Неделя, който също ще бъде превърнат в музей на археологията и ул. Леге. След това Съборна ще стане изцяло пешеходна, като така ще се установи връзка между зелената зона на Градската градина, която също ще претърпи преобразувания, както вече писахме, и търговско – историческата част на центъра.

Цялостното решение за сърцето на града, което да бъде отворено и изцяло достъпно за хората, е свързано с градоустройствените идеи на световноизвестния урбанист Ян Геел за нашия град по образец на родния му Копенхаген – една от най-зелените столици в Европа, представени преди няколко месеца и изработени по поръчка на кмета Йорданка Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени