FACEBOOK

Откриват антична ”Сердика” на 20 април

Комплексът „Антична Сердика", познат като столичното Ларго, ще бъде официално открит на 20-и април, сряда.
Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов на подписването на първия договор по новата програма за безвъзмездно европейско финансиране "Региони в растеж".

Денят не е избран случайно, на тази дата по стар стил започва Априлското въстание, а по църковния календар тогава е и денят на Св. Евтимий Велики, патриарх Търновски, който е закрилник на всички благородни начинания в България.

Комплексът е с обща площ 8000 кв м. По-голямата част от него ще бъде свободна за посещение. Ще има по-малка закрита част, обособена като музей. Тепърва ще се уточни как ще се влиза в него, след като културното министерство прехвърли обекта за стопанисване на Столичната община, съобщава "Телеграф".

Вежди Рашидов ще направи предложение в Министерския съвет да се осъществи подобен проект и за Ларгото във Варна.

Античният културно-комуникационен комплекс "Сердика" бе изграден по проект на стойност 15 млн. лв, дванайсет от които трябва да дойдат по предишната европейска програма "Регионално развитие". След дълго забавяне последната фаза от строежа и реставрацията започна на 8 април миналата година и трябваше да приключи за 200 дни.

София и Париж ще си партнират и в следващите пет години с изложби и в борбата срещу трафика на произведения на изкуството.

Министър Рашидов подписа ново 5-годишно споразумение с парижкия Лувър. Една от идеите е изложба в София през 2018 г. на европейския Ренесанс. По план у нас трябва да гостуват и шедьоври на нидерландския гений Рембранд от колекцията на френския музей.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени