FACEBOOK

Осъдиха ни в ЕС, но не в България за мръсния въздух

България беше осъдена на първия етап на делото за мръсния въздух в големите градове, което може да доведе до санкция от 3 млрд.лв. за държавата, т.е. за българския данъкоплатец. Сега трескаво ще представяме доказателства за напредък, защото в противен случай санкцията наистина ще ни бъде наложена, като конкретната сума не е изчислена, коментира по този повод пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той сподели, че проблемът е от 2011 г. – кабинетът Борисов 1, а еко-министърът ще направи всичко възможно да разпредели 111 млн. на общините за борба с мръсния въздух, за да докажем на ЕС, че работим по темата. Парите трябва да дойдат от европейските фондове, които в частта екология са със скандално ниско усвояване от 7% у нас, наполовина на средното от 13%. Димов добави, че по другата тема, за която ни преследва ЕС и ни заплашва със санкции поради слабата работа на кабинетите Борисов 1 и 2 – сметищата, сме решили 80% от проблема и той се надява до Нова година да се справим изцяло.

В България също се води дело за мръсния въздух в столицата, но то се мотае заради втори отвод на съдията по него в Софийския градски съд. Така процесът няма да стартира и на обявената по-рано дата 11 декември и се отлага за догодина.

На този фон София обяви включването си в Глобалната обсерватория за замрсяването на въздуха. Това бе обявено от кмета Фандъкова на среща с експерти в бранша от Париж, Виена и Мадрид, които бяха в столицата за участие в специалната конференция по въпроса SOFAIR, за която 19’ вече писа. Глобалната обсерватория ще създаде платформа за обмен на данни и анализи – от градовете за градовете, както и ще представя практики, свързани с намирането на работещи решения за преодоляване на замърсяването на въздуха. Друга цел е подобряване на информираността и екологичното образование на гражданите.
Глобалната обсерватория се учредява в края на ноември по инициатива на кмета на Париж Ан Идалго. Интерес да участват в работата и до момента са заявили кметовете на Лондон, Ню Йорк, Ротердам, Мексико, Атина, Монреал, Пекин и Токио. Платформата ще ползва и експертизата на Световната здравна организация.

По време на срещата между кмета Фандъкова и международните експерти бяха обсъдени мерките за опазване чистота на въздуха, заложени от Столичната община в краткосрочен и дългосрочен план. „През последните години тя извършва модернизация на градския транспорт. Въвеждаме на нови газови автобуси, обновяваме парка, предстои закупуването на електробуси, изграждаме и разширение на столичното метро" каза кметът на София. Тя прояви интерес към въведените от Париж и Виена политики за ограничаване на замърсяването на въздуха.


Димитър Борисов14:33 03 Dec 201701
+ 0
- 0
За да бъде по чист въздуха в София ще трябва масово изграждане на транспортни надлези на няколко нива, без да се поставят по тях светофари. Защото на кръстовищата стават задръствания и като работят автомобилите на място замърсяват въздуха. Освен това ще трябва да се забрани вносът на дизелови автомобили и автобуси. Маршрута на метрото трябва непрекъснато да се увеличава защото е екологически чист транспорт и няма задръствания. Трябва да се криминализира паленето на гуми.
 
© sofia.media всички права запазени