FACEBOOK

Остъкляваме балконите само с разрешение на кмета

Собствениците на апартаменти ще могат да остъкляват балконите си или да санират жилищата си само със съгласието на 51% от етажната собственост или с разрешението на общината. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за етажната собственост.

В него е записано, че те не могат да "извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата."

Вече остъклените балкони и направените изолации няма да бъдат премахвани.

С промените се предвиждат и глоби при неизвършен неотложен ремонт на сградата. За домоуправителите санкцията ще е в размер от 500 до 1000 лв., а за кмета на общината или района - от 300 до 700 лв.

В закона е записано, че нововъзникнала етажна собственост трябва да избере управителен съвет (управител) в срок от 6 месеца. Предвидена е възможност правомощията на управителя/управителния съвет да се възлагат на юридически лица за срок от две години.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект, членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик. Но за задълженията към сдружението ще отговаря старият собственик, се казва още в закона.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени