FACEBOOK

Оставаме без полицаи и пожарникари

„Ако предложенията за социална реформа в сектор Сигурност и отбрана бъдат приети в Народното събрание, ще видим как ще бъде без полиция в страната ни“. Това заяви на пресконференция в КТ Подкрепа председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов.
„Колегите започват да подават заявления за напускане още от петък вечерта. Чуваме, че ще си тръгнат пожарникарите, граничните полицаи от границата с Турция, заедно с бежанците“, добави той и потвърди появилата се информация за напуснали двама директори на дирекции в МВР, които са хвърлили оставки още в петък следобед. „Със сигурност не е останала областна дирекция на МВР, в която да не са започнали да си тръгват хора“, убеден е още Попов.

Той предположи още, че прогнозата за напускането на 25 % от състава на силовото министерство може да се окаже дори и оптимистична. Най - страшното за народа обаче ще бъде това, че първи ще си тръгнат именно оперативните служители, които са хората на улицата,стана ясно още от думите му. „Тогава или министерството ще трябва да започва да затваря участъци на районни управления в страната, или ще трябва да командирова служители от по-големите поделения“, отсече Валентин Попов.

Междувременно вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че около 250 служители в сектор Сигурност вече са напуснали заради готвените промени. Попов разясни, че през правителството е минал по-различен проект за държавния бюджет от първоначално представения и обсъдения на НСТС или новите текстове са разгледани на някакво неясно заседание и по някакъв неясен начин.“Посяга се изключително грубо на социални придобивки на служителите в сектора“, обобщи проблема председателят на синдиката на МВР.

Служителите на реда блокираха движението на Орлов мост и отказаха да пуснат дори автобусите и тролеите. Те затвориха и столичната улица Г. С. Раковски. Според Хоризонт недоволни служители на полицията са блокирали и АМ Тракия, проходите Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и някои областни дирекции на МВР.

По непотвърдена информация протестират и полицаите, които охраняват границата ни с Турция. Те възнамеряват да спуснат бариерите, което би довело до дълги опашки на граничните пунктове. Очаква се 20 000 униформени (около 1/3 от общия им брой) да протестират утре в цялата страна заради предложението да им се намали обезщетението при пенсиониране. Това съобщи Галентин Грозев от синдикалния алианс Сигурност.Министър Горанов единственото, което каза е: „Вие за 10 заплати ли сте в МВР?“, или нещо от този вид. „Ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията...“, нещо в тази посока, тези заплати се давали за пенсионер. Това за нас е обидно и дори няма да го коментирам, каза Грозев, цитиран от БНР.

„Продължаваме нашата инициатива. Имаме подадени заявления за сряда от 18 часа за протести в София, Плевен, във Враца,Елхово, Варна и Добрич“, заяви той и допълни, че протести ще има всеки ден. „Синдикатът на работниците в затворите подкрепя изцяло и ще се включи в протеста на служителите на МВР“, съобщи междувременно пред радио Фокус Иван Петров, председател на Синдиката в България.
Утре темата за реформите в сектора ще бъде обсъдена при премиера Бойко Борисов с участието на министрите на финансите и на вътрешните работи, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от Фокус.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени