FACEBOOK

Основен ремонт за 950 000 лв. се извършва в Банката за майчина кърма

В момента дейността на банката е спряна заради ремонта

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев днес провериха строително-ремонтните дейности в сградата на Банката за майчина кърма в столицата. Проектът е на стойност 950 000 лв. и включва подмяна на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, поставяне на топлоизолация и цялостен вътрешен ремонт на сградата, обновяване на фасадата и облагородяване на пространството около обекта. Средствата са осигурени от бюджета на Столичната община, а изпълнителят на ремонтните дейности е избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки, предават от общината.

На 1 юни 2019 г. Банката за майчина кърма (БМК) в София ще навърши 30 г. и оттогава сградата не е била ремонтирана. БМК е единствена за Столична община и цяла Западна България и се финансира само от бюджета на общината. Държавата не плаща за този вид услуга. Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

В банката има: отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма; отделение по пастьоризация и лиофилизация; лаборатории по микробиология и биохимия. Медицинският персонал е специализиран – лаборанти, микробиолози, лекари.

Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма.

В момента дейността на банката е спряна заради ремонта. Веднага след приключването му ще бъдат уведомени всички донорки и дейността ще се възобнови. Предвидено е обновяване на специализираната медицинска апаратура за диагностика, микробиологичен анализ на кърмата и на донорките.

За нуждаещи се болни бебета или новородени, чиито майки не могат да кърмят по здравословни причини, кърмата се предоставя безплатно. За здрави новородени кърмата е срещу заплащане – 1,80 лв. на литър.

През тази година Столичният общински съвет е гласувал 5,5 млн. лв. за инвестиции в ремонтни дейности и купуване на нова апаратура в общинските лечебни заведения.

Снимка: Столична Община


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени