FACEBOOK

Общината с нова програма за чист въздух

Ще постави филтри на сградите с твърдо битово гориво

Столичната община кандидатства по програма за смяна на отоплителните инсталации на домакинства с твърдо гориво с цел подобряване на въздуха. Трайният ефект от проекта е поставянето на филтри на сградите с твърдо битово гориво, защото газовете, отделяни в процеса на изгарянето, са основен източник на замърсяване, съобщи кметът Йорданка Фандъкова по време на международната конференция по металургия и материали (ICMM16), организирана от Химикотехнологичния и металургичен университет.
По думите на кмета, пилотният проект за подмяна на отоплителните инсталации и саниране на жилищни сгради ще започне в един от крайните софийски квартали и най-вероятно това ще бъде район Кремиковци. „С него се цели да се докаже ефектът от него и да бъде разпространен”, каза още тя. В първата си част проектът предвижда проучване на източниците на замърсяване със средства от програма LIFE на Европейската комисия. Съфинансирането на общината ще бъде 40 на сто.
Вторият етап от проекта ще се финансира със средства от Оперативната програма Околна среда. По линия на програмата са предвидени 115 млн. лева за проекти за подобряване качеството на въздуха и един от тях е в София. Дейностите по проекта ще са безвъзмездна финансова помощ за домакинствата.
По време на форума кметът припомни, че при повечето проекти на Столичната община се канят за участие водещи учени и преподаватели.
Програма на общината за качеството на въздуха е подготвена с помощта на преподавателите от Химикотехнологичния и металургичен университет. Тя е актуализирана с хоризонт до 2020 г. и предстои да се гледа от Столичния общински съвет, като при изпълнението й се разчита на експертната помощ на учените.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени