FACEBOOK

Общината иска свързване на линиите на метрото при Симеоновския лифт

Столичната община е изготвила проекти за свързване на Първия и Втория лъч на метрото. Това може да стане чрез продължаване на линиите им. От едната страна това ще стане с отклонение към Студентския град и Симеоново, а от другата продължение след последната засега станция Витоша на Хладилника.

Срещата може да се получи при Симеоновския лифт и Ринг мол. Идеята беше защитена от главния архитект Здравко Здравков. Проектът даже е качен на сайта на градоустройственото управление и подлежи на обществено обсъждане на 31 май от 18,30 ч. в офиса на ул. Сердика №5. Метропроектът предвижда развитие и в противоположната посока. Нов буферен паркинг за 1000 автомобила в Люлин и станция при бул. Царица Йоана са идеите в това направление.

Свързани са с предложението на главния архитект за ново сити с небостъргачи в тази част на покрайнините. В по-далечна перспектива се обмисля продължаването на метрото до Кремиковци. Важно е да се подчертае обаче, че става въпрос за мечти, тъй като за тях няма осигурено финансиране. Европейските фондове подпомагат единствено и само Третия Зелен лъч на метрото и дори за предлаганото по-рано разширение от Канала през Гео Милев до Арена Армеец и Дъ Мол пари на практика няма.

Припомняме, че поради идеи и/или интереси на тогава министър Плевнелиев и Борисов 1 трасето беше отклонено. Така, вместо станция в района на Окръжна болница, където са и Арена Армеец, и Дъ Мол и големите офис сгради наоколо, че даже и Техно паркът, и оттам трасе към Дружба и Летището, беше избран по-ненатовареният с хора и много по-скъп обиколен маршрут до Метро и Интерекспоцентър с небостъргачите и с комплекса на бившия шеф на ДАНС Драшков. Изграждане но ново отклонение от Първата линия би струвало още толкова пари. ЕС неслучайно ги отказва!


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268004
© sofia.media всички права запазени