FACEBOOK

Общината дава безплатни прегледи за рак в 9 болници

Вече 5 години през целия месец октомври в София се провежда информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата. Инициативата на Първа АГ болница и Фондация Една от 8 се организира в партньорство със Столичната община и с подкрепата на Българския форум на бизнес лидерите и НДК. Тази година кампанията се разраства, като в Световния месец за борба със заболяването се включват вече 12 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора. До края на октомври в тях ще се провеждат профилактични прегледи за рак на млечната жлеза.

Лечебните заведения и графиците за безплатните прегледи са публикувани на линк:http://1agb.com/polezno-novini/grafik-rak-na-gurdata/.

Всяка година от това заболяване умират по около 1200 български жени. Като символ на тези загубени животи, на 18 октомври пред пилоните на НДК ще бъдат пуснати 1200 розови балона, съобщиха организаторите на кампанията.
Вече трета поредна година Столичната община участва в организирането на скрининг за рак на гърдата. Средствата за кампанията в размер на 350 000 лв. годишно, се осигуряват от общинския бюджет.

През 2015 г. кампанията за скрининг обхвана преподавателките от общинските училища и детски градини. Тогава прегледите се извършваха в 4 болници – Първа АГ, Първа МБАЛ, ВМА и СБАЛО. През следващата 2016 г.
профилактични прегледи вече се правеха в 8 болници – общинските Първа АГ, Втора АГ, многопрофилните Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, и СБАЛОЗ-София ЕООД, както и в Специализираната болница за активно лечение по онкология ЕАД и ВМА. Тогава бяха обхванати жените, работещи в детските кухни, яслите, училищните здравни кабинети, културни институти, заведения за социални услуги и непедагогическия персонал в училища и градини.

През настоящата 2017 г. за профилактика на рак на млечната жлеза вече са обхванати 10 752 жени, от които 8651 преподавателки от общинските учебни заведения и 2010 общински служителки в транспорта. Първият етап на кампанията се проведе от 1 април до 30 юни в същите 8 лечебни заведения. А вторият етап на скрининга започна на 1 септември и ще продължи до края на ноември. Прегледите се извършват в 9 болници, като освен 8-те казани по-горе, се включва и Майчин дом.

Резултатите от кампанията през миналите години сочат, че в столицата са прегледани близо 10 000 жени. Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване при дамите в целия свят. У нас той е на второ място сред причините за смъртност от онкозаболявания. Едва 20% от пациентките се диагностицират в първи стадий, когато възможностите за излекуване са най-големи и изходът от заболяването е най-благоприятен.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267457
16 януари 2019 в 11:090
© sofia.media всички права запазени