FACEBOOK

Обвиниха собственика на ТАД груп в подбудителство на кибертероризъм

Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров вече е обвинен в подбудителство на кибертероризъм. Той остава в ареста и спецпрокуратурата ще поиска постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд.

Тодоров се прибра в България с полет от Истанбул тази сутрин в 9 часа и 5 минути. Задържан е от служителите на гранична полиция на летище София.

Мъжът беше конвоиран до МВР болница за пълни медицински изследвания и след това отведен в сградата на Националното следствие. Там в присъствието на двама адвокати му е повдигнато обвинение за това, че е подбудил Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП и да ги разпространи в публичното пространство. Според държавното обвинение това е създало смут и страх в обществото. По този начин прокуратурата мотивира обвинението в подбудителство на тероризъм.

"Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне, и че днес ще се яви", коментира адвокатът на Тодоров Ина Лулчева. Според нея твърдението на съда, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона. "Как се мотивира тази опасност защото, все пак, стана ясно, че той пътува планирано? - Няма мотиви, пише има опасност да се укрие. Утре може да кажат, че и вие може да се укриете. Когато няма спазване на закона всеки трябва да се притеснява от такава реакция, че е възможна и спрямо него", заяви Лулчева.

Тя обясни, че не е станало ясно и как точно е станало подбудителството на Кристиян Бойков да извърши хакерската атака срещу НАП.

„Известно е, че подбудителството става, когато убеждаваш някого да извърши нещо. Когато този някой не твърди, че ти си го накарал, да се твърди, че има подбудителство е доста нелепо”, каза още адвокатът и добави, че Тодоров я е уверил, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели да всява страх и смут в населението и, че не му е известно някой да е извършвал незаконна дейност.

Източник: БНТ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени